Ebzárlat és legeltetési tilalom

 

2013. október 3.

 

A közelmúltban Kecskemét és Kiskunfélegyháza települések közigazgatási területén rendellenesen viselkedő rókákat észleltek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a veszettség gyanúját. Ezen esetekkel kapcsolatban az illetékes járási főállatorvosok elrendelték Kecskemét és Kiskunfélegyháza települések közigazgatási területére vonatkozóan a 90 napig tartó ebzárlatot, az adott udvarok állatállományára vonatkozó 90 napig tartó forgalmi korlátozást és hatósági megfigyelést, valamint az érintett udvarok állatállományának veszettség elleni oltását. Elrendelték továbbá Kecskemét és Kiskunfélegyháza települések közigazgatási területére a rókák lebőrözésének tilalmát.

Több éve tart a rókák évi kétszeri, szájon át történő veszettség elleni immunizálása a mellékelt térkép szerinti területen. A megállapított veszettség-esetek miatt a rókaimmunizálás területe kiterjesztésre került az érintett települések (Kecskemét és Kiskunfélegyháza) 50 km-es körzetével. A vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni. Mindezek értelmében 2013.10.05. (immunizálás kezdete) számított 14 nap időtartamra a járási főállatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el a kibővítés miatt a megye (majdnem) teljes területére!

A legeltetési tilalom és ebzárlat az immunizálás kezdetétől 14 napig, vagyis október 5-től október 19-ig lesz érvényben a megye területén. Kecskemét város és Kiskunfélegyháza város területén (veszettség észlelésének helyei) a legeltetési tilalom elrendelése szükséges október 5-től október 19-ig, a szeptember 13-án elrendelt 90 napos ebzárlat érvénye mellett.

Kérjük az állattartókat, gazdákat és kutyatulajdonosokat, hogy a fenti tilalmakat állataik védelmében fokozottan tartsák be.